VÁŽNY: Minúť za dva roky 6 miliárd eur z eurofondov je obrovská výzva

17.05.2013 Bratislava

Bratislava 16. mája (TASR) – Čisté peniaze v hodnote 11,4 miliárd eur - to je suma, ktorú dostalo Slovensko z eurofondov na roky 2007 až 2013. Podľa podpredsedu vlády SR pre investície Ľubomíra Vážneho (Smer-SD), ktorý ma na starosti aj čerpanie eurofondov, minie krajina do konca roku 2013 z tejto sumy 5,5 miliardy eur.

Na dočerpanie zvyšných takmer 6 miliárd eur tak ostávajú štátu dva roky. Pravidlá totiž hovoria, že zvyšné financie možno minúť ešte dva roky po dovŕšení roku 2013. "Ten nepomer je obrovský a v praxi to znamená, že v rokoch 2014 a 2015 budeme musieť dočerpať každoročne tri miliardy," vyčíslil Vážny na dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre európske záležitosti.

Podpredseda vlády prišiel predniesť členom parlamentného výboru správu o čerpaní eurofondov na Slovensku. Sám pripustil, že suma, ktorú musí Slovensko z eurofondov dočerpať, je obrovská. "Je to komplikované, zaväzujúce a je to obrovská výzva," zhodnotil Vážny.

Európska komisia (EK) sa však podľa jeho slov v súčasnosti zaoberá možným predĺžením obdobia, počas ktorého je krajina oprávnená čerpať eurofondy, o jeden rok. Od roku 2014 pritom začína pre krajinu plynúť ďalšie programovacie obdobie. Potrvá do roku 2020 a Slovensko má v ňom vyčlenenú sumu 12,9 miliardy eur.

"Základná línia nového programového obdobia na roky 2014 až 2020 je, že z každého operačného programu musí kričať hospodársky rast a rast zamestnanosti," povedal Vážny. To je podľa neho základná idea, ktorá sa prelína všetkými ambíciami operačných programov.
 

Vyberte región